Články

Tereza Dudková

Výživa. Potraviny. Odbornost.

Proč potřebujeme tuky? Co jsou mastné kyseliny a proč jsou některé nasycené, a jiné ne? Proč se některým říká trans a jiným omega?

Které potraviny obsahují zdravé tuky? Jaké oleje používat na tepelné úpravy? Proč se oleje rafinují a ztužují? Jsou ghee a kokosový tuk superpotraviny?

Proč je potřebujeme sacharidy a cukry? Jak se vyrábí výrobky bez laktózy? Co je glykemický index a glykemická nálož?

Co se vlastně děje při kvašení? které potraviny se vyrábí alkoholovým a mléčným kvašením? Proč se nedá udělat kvásek z pšeničné mouky? A je kvásek totéž co droždí?

Co jsou bílkoviny a které jsou plnohodnotné? Jak s tím souvisí inzulin nebo aspartam? Kde najdeme lepek a co to vlastně je?

Čím sladit?

26.01.2024

Je med zdravější než cukr? Jak je to s umělými sladidly? Je třtinový cukr lepší volbou než ten řepný?

Které přílohy vybrat? Je keto dieta zdravá? Jak poznat celozrnné pečivo? Které přílohy jsou bezlepkové? Čím sladit?

Jak sestavit sladkou a slanou snídani? Které suroviny ideálně použít? A je vůbec potřeba snídat?

Mám měnit cviky nebo opakovat stejný workout? Je lepší cvičit na lačno? Mohu cvičit jen tu partii, kterou chci hubnout? Musí mě po cvičení bolet svaly?

Kde najdeme kvalitní bílkoviny? Jak se vyznat v rostlinných alternativách? Kterou koupit šunku nebo sýr? Co je šmakoun nebo seitan?

Co musí být uvedeno na obalu, a co naopak ne? Jaký je rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti a datem spotřeby? Mohou obaly klamat zákazníky?