Obaly — jak je správně číst

24.11.2023

Co musí být uvedeno na obalu, a co naopak ne? Jaký je rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti a datem spotřeby? Mohou obaly klamat zákazníky?

Shrnutí článku

Informace na obalech potravin nesmí být klamavé.

Povinné údaje:

Dobrovolné údaje:


Obecně

Pravidla o uvádění informací na obalech potravin stanovuje Nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Informace na obale musí být vždy uvedeny předepsanou minimální velikostí a v jazyce všech zemí, do nichž se výrobek dodává. 

Informace na obalech nesmí být klamavé. Výrobku tedy nesmí být připisovány vlastnosti, které nemá (např. dodá vám energii na celý den). 

Dále nesmí být vyvoláván dojem ojedinělosti zdůrazňováním přítomnosti nebo nepřítomnosti složek, pokud podobné potraviny mají stejné charakteristiky

Na obal tvarohu proto nelze napsat "vysoký obsah bílkovin", protože všechny tvarohy mají vysoký obsah bílkovin. 

Základní informace

Hlavní informací je vždy název výrobku, jméno a adresa provozovatele potravinářského podniku (to může být i obchodní řetězec), množství celkové a množství pevného podílu (u potraviny v nálevu). 

Pokud potraviny vyžaduje specifický způsob úchovy nebo přípravy, i to musí být uvedeno na obalu. U mražené zeleniny si tedy na obale přečtete "po rozmrazení znovu nezmrazujte". 

U alkoholických nápojů s obsahem alkoholu nad 1,2 % objemu musí konkrétní objemové procento alkoholu na obale uvedeno také.

Zemi původu je nutné uvést pouze ve specifických případech (např. u hovězího masa) nebo tehdy, pokud by její neuvedení mohlo klamat zákazníka.

Datum spotřeby vs. datum minimální trvanlivosti

Datum spotřeby ("spotřebujte do") se uvádí u málo trvanlivých potravin (mléčné výrobky, syrové maso), kde výrobce po uplynutí tohoto data již nezaručuje zdravotní nezávadnost této potraviny. 

Tyto výrobky je možné po tomto datu prodávat jedině pokud je jasně naznačeno, že záruční lhůta je již prošlá (např. slevové "koutky").

Narozdíl od toho datum minimální trvanlivosti určuje, do kdy minimálně potravina vydrží, po tomto datu je sice produkt stále zdravotně nezávadný, ale výrobce nezaručuje stejnou kvalitu

Maso v konzervě tedy bude vybledlejší nebo lák okurek bude zakalenější. Jedná se hlavně o senzorické změny (chuť, barva, konzistence, aroma).

Výjimku v tomto ohledu představuje alkohol, kde se žádné datum (kromě ročníku) neuvádí. Datum se také neuvádí u čerstvého ovoce a zeleniny a nebaleného pečiva.

Složení

Složky se vždy uvádí v sestupném pořadí, tzn. první uvedené suroviny je ve výrobku nejvíc a tak dále. Toto pravidlo ovšem platí pro obsahy složek nad 1 %, pak už je pořadí na výrobci. 

To, že vitaminy jsou ve složení uvedené před umělým sladidlem tedy vůbec nemusí znamenat, že jich je ve výrobku více, protože se jedná o minoritní složky pod 1 %. 

Výjimkou jsou jednosložkové potraviny (mléko, cukr, olej), kde se složení uvádět nemusí.

Ve složení zároveň musí být jasně odlišené alergeny (nejčastěji tučně nebo podtrženě), pokud název potraviny přítomnost alergenu neimplikuje. 

U polotučného mléka je tedy jasné, že obsahuje alergen kravské mléko a není potřeba to nijak zdůrazňovat.

U některých složek se také musí uvádět přesný obsah v procentech. Ale ve kterých? Je to jednoduché. 

Pokud je daná surovina na obrázku nebo v názvu (např. pomerančový džus nebo obrázek pomeranče na džusu), musí být uvedeno konkrétní množství (pomeranče), aby měl zákazník jasnou představu nezkreslenou velikostí obrázku. 

Pokud složka v názvu není, ale z názvu je jasný její obsah (např. u salámu maso), i zde je třeba uvést konkrétní podíl masa. 

Výjimkou jsou např. slané tyčinky, kde je sice v názvu sůl, ale jelikož sůl je spíše nežádoucí surovinou, nemusí výrobce uvádět, kolik procent jí přidal (navíc to je jasně vidět i z výživové tabulky).

Ve složení jsou vždy uvedeny suroviny, které se nachází i ve finálním výrobku. Pokud tedy dojde k rozkladu nebo spotřebování složky (např. cukr při fermentaci), neuvádí se.

Výživové údaje

Výživové údaje mohou být formou tabulky, u menších obalů jen v podobě textu a u nejmenších obalů nemusí být vůbec (žvýkačky). 

Jednotlivé údaje jsou vždy uvedeny na 100 g nebo 100 ml (podle povahy výrobku) a mohou být i přepočtené na 1 porci (výrobce musí zároveň definovat, jak velká je 1 porce). 

Pokud jsou údaje uvedeny i jako % denní potřeby, musí být specifikováno pod tabulkou, že procenta jsou vztažena k referenčnímu příjmu 2000 kcal/den.

Tabulka vždy začíná obsahem energie v kJ a kcal (1 kcal = 4 kJ). 

Následují kolonky "Tuky" (nasycené + nenasycené mastné kyseliny) a "z toho nasycené mastné kyseliny" (jen nasycené mastné kyseliny). 

Podobně pak "Sacharidy" (polysacharidy, monosacharidy a disacharidy) a "z toho cukry" (monosacharidy a disacharidy). Dále je uveden obsah bílkovin a soli

Některé údaje je možno uvádět dobrovolně, např. obsah vitaminů (při fortifikaci) nebo vlákniny (často u snídaňových cereálií). 

Obsah některých složek naopak uveden být nesmí. 

Jde např. o trans mastné kyseliny, které mají negativní vliv na naše zdraví, ale tato informace pak znevýhodňuje výrobce mléčných produktů, kde trans mastné kyseliny přirozeně obsažené (byť minimálně) jsou.

Výživová a zdravotní tvrzení

Jedná se o dobrovolná tvrzení podle nařízení č. 1924/1006, která obecně nesmí:

Vždy je přesně definováno, kdy je které tvrzení možné použít. 

Pokud výrobek obsahuje méně než 0,5 g cukru na 100 g/ml, lze uvést na obal "bez cukru", pokud výrobek obsahuje přes 6 g vlákniny na 100 g lze na obal uvést "s vysokým obsahem vlákniny" atp.

Zdravotní tvrzení jsou taky přesně schválené formule, které můžeme uvádět na konkrétních potravinách. 

Např. na ovesné vločky lze napsat, že "β-glukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi", protože obsahují přes 1 g β-glukanů na porci. 

Zároveň musí být spotřebitel informován, že pro příznivý účinek je potřeba přijímat 3 g β-glukanů denně.

Další informace

Existují další povinné informace, které se vztahují jen na konkrétní potraviny. 

Pokud je potravina uměle slazena, bude na obale "se sladidlem/sladily". Pokud se jedná konkrétně o aspartam, bude přidáno i "je zdrojem fenylalaninu", protože aspartam obsahuje 2 aminokyseliny, aspartát a fenylalanin. 

Dalšími takovými údaji je např. "baleno v ochranné atmosféře" nebo datum zmrazení.